Zakon o socijalnom preduzetništvu do kraja godine

Bez autora
Jun 07 2015

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin najavio je danas u Subotici da bi do kraja ove godine trebalo da bude donet Zakon o socijalnom preduzetništvu, kojim će biti regulisan i položaj zaštitnih radionica, kao i preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom.Vulin je u obraćanju učesnicima Skupštine Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Srbije (UIPS) rekao da je Zakon o socijalnom preduzetništvu jedini propis koji nedostaje u toj oblasti, a koji će regulisati položaj svih teško zapošljivih kategorija u našem društvu.

Zakon o socijalnom preduzetništvu do kraja godineMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin najavio je danas u Subotici da bi do kraja ove godine trebalo da bude donet Zakon o socijalnom preduzetništvu, kojim će biti regulisan i položaj zaštitnih radionica, kao i preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

Vulin je u obraćanju učesnicima Skupštine Udruženja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Srbije (UIPS) rekao da je Zakon o socijalnom preduzetništvu jedini propis koji nedostaje u toj oblasti, a koji će regulisati položaj svih teško zapošljivih kategorija u našem društvu.

On je naglasio da će taj zakon biti velika promena jer će omogućiti uspostavljanje nekoliko novih vidova preduzeća, i napomenuo da je jako važno da bude usvojen do kraja godine, zbog toga što se u našoj zemlji završava proces privatizacije.

Tim zakonom biće data mogućnost onima koji su dobili otpremnine u dosadašnjim preduzećima da na drugačiji način zasnuju novu firmu i pokrenu posao, ali i da im država omogući da taj početni kapital iskoriste na najbolji način, istakao je ministar.

Vulin je ukazao na to da resorno ministarstvo veoma poštuje zaštitne radionice jer u njima osobe sa invaliditetom imaju priliku da svojim rukama, znanjem i radom obezbeđuju egzistenciju sebi i svojim porodicama.

Zaštitne radionice su, kako je istakao, uz veliko razumevanje predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i uz podršku Ministarstva privrede, izuzete iz procesa privatizacije.

Prema njegovim rečima, država je i ove godine obezbedila odgovarajuće podsticaje za preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, kako bi tim ljudima bilo obezbeđeno što više poslova.

Skupština UIPS-a je Vulinu dodelila zahvalnicu za posvećen rad na unapređenju preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Uručujući to priznanje, predsednik Skupštine UIPS Dragiša Marković je izrazio zadovoljstvo velikom podrškom koju to udruženje, sa ukupno 35 članica, ima od resornog ministarstva i Vulina.

Marković je naveo da je Vulin prvi resorni ministar koji je prisustvovao sednici Skupštine UIPS-a, koje je osnovano 1966. godine, i podsetio na to da javna i privatna preduzeća koja čine to udruženje po zakonu moraju da imaju najmanje 50 odsto zaposlenih osoba sa invaliditetom.

Tim preduzećima, kako je ukazao, najviše je potrebna stalna podrška u obezbeđivanju novih poslova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik